You are currently viewing Hvor mange gamle headset har DU liggende i skuffen?

Hvor mange gamle headset har DU liggende i skuffen?

Jan Slåtto-Jensen
Løsningsarkitekt – Mobit

Vi skal ikke SÅ langt tilbake, som bildet ovenfor viser – men etter å ha drevet i headsetbransjen i over 20 år – har jeg bl.a. fått med meg en fantastisk utvikling, spesielt ift de trådløse teknologiene Bluetooth og DECT. Batteriteknologien har også utviklet seg enormt de 20 siste årene.

Jeg tipper du vil kjenne deg igjen, dersom du leser videre og har vært yrkesaktiv i mer enn 15-20 år;)

Bluetooth – en raskt oppsummert historisk reise

Jeg kan veldig godt huske da de første bluetooth-headsettene kom på markedet. GN Netcom var først ute (som i dag heter Jabra). Den gangen drev jeg nettbutikken – www.telefonheadset.no som trolig var Norges første (ingen har foreløpig arrestert meg på denne påstanden:)). Batterikapasiteten var på kun et par timer. Lydkvalitet, stabilitet og rekkevidde, var på et så lavt nivå – at headsettene var tilnærmet ubrukelige. Vekten og størrelsen var enorm, i alle fall sammenlignet med idag – men til tross for alt dette, brukte vi dem med stolthet.

Bluetooth-teknologien blir utviklet og kontrollert av organisasjonen “Bluetooth Special Interest Group” (også kalt “SIG”) som ble etablert i 1998. Med sine over 35.000 medlemmer, som bl.a. tilhører selskaper innen telekommunikasjon, nettverk, PC og konsument elektronikk, lisensierer de teknologien mot produsentene fra sitt hovedkontor i Washington/USA.

“Bluetooth v 1.0” hadde ekstremt mange feil og produsentene hadde store problemer med å skape en kompatibilitet mellom headset og mobiltelefoner. V 1.0 hadde bl.a. ikke krypterte kanaler, som gjorde det mulig av avlytte folk som brukte utstyret. Dette var det få som visste om den gangen.. I tillegg tappet det mobiltelefonen for batteri, svært raskt.

“Bluetooth 1.1” fikset opp i noen av utfordringene, samt at det ble lagt inn støtte for krypterte kanaler. Signalstyrken ble også litt sterkere, slik at man kunne bevege seg en meter ekstra bort fra telefonen – men dette førte også til at batteriet på mobiltelefonen ble raskere tappet.

Husker du noen av disse klassikerne?

Stor revolusjon

Da “Bluetooth 2.0” ble lansert (2005), skjedde det en ganske stor revolusjon – bl.a. fordi EDR-teknologien kom på banen. Dette ga en markant økt datahastighet (den gang 2-3Mbit/s). Batteriforbruket gikk også ned – som førte til lengre tale/brukstid.

“Bluetooth 3.0” kom i 2009. Da ble datahastigheten økt fra 3 Mbit/s til heftige 24 Mbit/s. En stor forskjell i hastighet mao, som bl.a. ga en stor forbedring i lydkvaliteten.

I 2011 kom “Bluetooth 4.0” og headsetprodusentene brukte litt tid på å adoptere denne versjonen i sine headset. Deretter fulgte mange år med små oppgraderinger, til v. 4.1 og 4.2 – før man så v. 5.0 i 2016.

Merk at bl.a. headsetprodusentene ofte var (og fremdeles er) flere år etter (ref årstallene ovenfor) med å implementere de forskjellige og stadig nyere bluetooth-versjonene i sine produkter.

Mye frustrasjon og support

Den gangen måtte vi ofte ty til det gode gamle “telefonrøret” 🙂

Jeg husker godt at vi hadde mye support fra frustrerte kunder i denne perioden (2002-2010). Mange slet med ustabile oppkoblinger – og kompatibiliteten mot mobiltelefoner, var langt i fra perfekt. Enkelte headset fungerte feks fint på en “Sony Ericsson” telefon, men ikke i det hele tatt på Apple sin første iPhone. Det var en frustrerende periode og jeg hadde alltid full forståelse for all kjeft og frustrasjon vi mottok.

Det var mange som sterkt og lenge sverget til ledningsbaserte headset – spesielt callsentre og de som bl.a. drev med telefonsalg og kundeservice.

Majoriteten av kundene, var allikevel tålmodige og lojale. De fleste hadde forståelse for at teknologien var rimelig fersk og at ting måtte gå seg til. Derfor kjøpte de aller fleste et nytt headset, når bluetooth-versjonene steg fra 1.0 til 1.1, 1.2 osv.

Hvor mange headset kan du selv huske å ha kjøpt, opp igjennom årene? Jeg vil tippe du finner noen, om du leter litt:)

Endelig er vi fornøyde

I skrivende stund, har de aller fleste nyere headset Bluetooth v 4.0 og 5.0 (og enkelte v 5.1). Nå er stabilitet, lydkvalitet, rekkevidde og batterikapasitet på et imponerende høyt nivå. Jeg tør påstå at man ikke lenger kan høre forskjell på lydkvaliteten, om den i andre enden snakker i et kablet eller trådløst headset.

Kompatibiliteten er 100% og man slipper å tenke på om det nye headsettet man vurderer å kjøpe faktisk fungerer mot mobiltelefonen man har. Vi er på mange måter i mål.

Innbyttekampanje

Vi i Mobit Asker & Bærum, Mobit Furuset og Mobit Romerike, oppfordrer nå alle bedrifter i Norge å samle inn sine gamle headset, som ofte har blitt liggende i skuffer og skap, i esker på serverrom og lagre. Vi tilbyr innbytte, dersom bedriften velger å kjøpe nye headset hos oss! Det betyr avslag i prisen og dere får samtidig ryddet opp i gammel teknologi 🙂 Kontakt oss idag!

Hos oss får du mer enn kun selve headsettet

Vi gleder oss til å gjøre deg fornøyd!

Når du skal kjøpe nytt headset, må du aldri glemme at vi har markedets aller beste kompetanse. Vi vet hvilket headset du bør kjøpe, som passer perfekt til nettopp din situasjon, behov og ønsker.

Om du handler impulsivt og bare klikker “Kjøp” i en typisk “nettbutikk”, er sjansen stor for at du ender opp med noe du kanskje ikke blir fornøyd med. Det er trolig heller ikke det mest optimale headsettet, for dine behov og ønsker.

Vi gir deg profesjonell rådgivning – og tilbyr “Åpent kjøp i 14 dager” og “Fornøydhetsgaranti“. Du får imponerende support og vi håndterer eventuelle garanti- og reklamasjonssaker mot produsent. Dette er tilleggstjenester du ikke får i de typiske nettbutikkene..

Vi gleder oss til å høre fra deg!