You are currently viewing Slik oppnår du optimal bilde/lydkvalitet i et videomøte
Businessman In Video Chatting With His Colleagues On Laptop

Slik oppnår du optimal bilde/lydkvalitet i et videomøte

Av Jan Slåtto-Jensen
Daglig leder, KontorTeknologi AS

10 tips til hvordan du oppnår optimal bilde og lydkvalitet i et videomøte

Du har kanskje deltatt i videomøter, hvor du er litt misunnelig på hvor godt bilde det er fra den andre parten? Muligheten er stor for at du også har deltatt i videomøter, hvor en eller flere av partene har dårlig kvalitet på bilde og/eller lyd. Uansett situasjon, så er dårlig bilde og lyd noe som kan være veldig forstyrrende og til dels ødeleggende for møtet.

Det vi ofte glemmer, er hvordan vi selv ser ut!

Etter ca 10 års erfaring med salg og leveranser av profesjonelle videomøtesystemer (Polycom, Cisco, LifeSize etc), samt kameraløsninger fra bl.a. Logitech og Microsoft – har jeg lært at det ofte er meget enkelt å heve nivået på både lyd og bildekvalitet i videomøter.

Her er mine tips jeg gjerne vil dele med deg:

1: Lys er svært viktig og spesielt for det området du vil at skal se best ut – DEG SELV 🙂
Om det er litt dunkel belysning der du sitter, sett gjerne en liten lampe foran deg (ca «kl 11» eller «kl. 13»), med moderat spredning av lyset. Sitter du i et typisk kontormiljø med mye naturlig lys eller andre lyskilder – trenger du ikke å tenke på dette første punktet.

2: Unngå sterkt bakgrunnslys og for all del ikke ha et stor vindu bak ryggen din
De aller fleste kameraer vil i slike situasjoner mørklegge hele bildet for å kompensere mot det sterke motlyset. Det fører til at ansiktet ditt blir nærmest usynlig. Enkelte kostbare kameraer har såkalt «motlyskompensasjon» som kan aktiveres og bedre slike situasjoner. Sett deg heller på et sted hvor du har ansiktet mot vinduet. Da vil du få et godt lys og bilde av ansiktet ditt – samtidig som du unngår for sterkt motlys/bakgrunnslys.

3: Plasser kameraet ditt korrekt
Veldig mange bruker det innebygde kameraet på sin bærbare PC. Dette medfører ofte at kameraet filmer nedenifra og opp – og rett inn i nesa di 🙂 Den optimale plasseringen, er at kameraet er i høyde med nesa/øynene dine. Jeg anbefaler et eksternt kamera.

4: Kontroller hva du har i bakgrunnen
Sitter du på hjemmekontoret, kontroller hva som ligger på bordet, i sofaen, på gulvet osv – slik at dette ikke kommer med i bildet. Seriøsiteten forsvinner raskt, dersom du har det rotete bak deg. Jeg garanterer at folk legger raskt merke til slike ting.

5: Bakgrunnslyder
Sørg for at du ikke har på radio/musikk i bakgrunnen – eller andre forstyrrende lydkilder. Ofte sier folk ifra om slike ting – men det er alltid noen som vegrer seg for å gi feedback. Enkelte kameraer har «støyreduserte mikrofoner» som demper/fjerner bakgrunnsstøy.

6: Nettlinje
Det er svært viktig at du har en stabil og god nettlinje. Fremdeles er det ingenting som slår ledningsbasert internett-tilkobling 🙂 Kjør gjerne en nettverkstest i ny og ne, for å kontrollere linjen din. Selv benytter jeg www.speedtest.net Dersom du benytter trådløst internett, bør du ha en AC-router som sender på 5GHz. Såkalt QOS (Quality of Service) er også viktig, spesielt i miljøer der veldig mange personer deler på samme nettlinjen.

7: Lukk unødvendig programmer
Dersom du bruker PC’en din til å delta i et videomøte, lukk de programmene du ikke trenger i møtet. Dette vil frigi prosessorkraft, som vil føre til en bedre bilde/lydopplevelse i ditt videomøte. Typiske programmer som stjeler mye kraft er «Spotify» (og andre streaming-tjenester), samt koblinger mot diverse skytjenester «Dropbox» eller lignende. Husk at du kan strupe slike tjenester, til å kun bruke en svært begrenset båndbredde for synkronisering av filer. Du kan også velge å stoppe koblingen helt, i bestemt periode – feks i den ene timen hvor du deltar i videomøte. Det er å anbefale!

8: Mikrofon – lyden din motpart hører
Ikke bruk den innbygde mikrofonen i PC’en din. Vær så snill:) Slike mikrofoner er ubeskrivelig dårlige – og skaper en uendelig dårlig lyd i «andre enden». Bruk en ekstern og støyredusert mikrofon, feks et hodesett som dette  Jabra evolve 2 Dette hodesettet kan du bruke sømløst mellom mobiltelefon og PC. De fleste webkameraer har innebygget mikrofon. Disse er ikke like bra som et hodesett, men uansett bedre enn den innebygde mikrofonen i PC’en din!

9: Gjør en test før møtet starter
I de fleste videomøteklienter (feks «Skype for Business») kan du gjøre en test, slik at du ser deg selv – slik du vil bli sett når møtet er i gang. Det tar bare noen få sekunder og kontrollere. Lag en rutine på dette allerede idag!

10: Ikke hold på med andre ting under møtet
I et tradisjonelt «telefonmøte» – ser vi ikke hverandre, noe som fører til at enkelte tillater seg å holde på med andre ting. Vi lever i en travel hverdag og vi blir flinkere og flinkere til å «multitaske».  Undersøkelser viser at hele 75% av oss holder på med HELT andre ting i et telefonmøte – noe som stjeler fokus og som kan resultere i store misforståelser. Jeg anbefaler derfor å bruke videomøter, fremfor telefonmøter. Husk at når du er med i et videomøte, merker de andre deltakerne i møtet meget raskt – dersom du holder på med noe annet.

Kroppsspråket ditt forteller svært mye. Hold deg unna Facebook, nettaviser etc – og hold fokus på møtet du deltar i!

Kontakt meg dersom du eller bedriften din trenger råd ifm videomøter, hva gjelder plattformer, løsninger og tjenester.