You are currently viewing Det er en myte at ledere forventer at du behandler epost i ferien

Det er en myte at ledere forventer at du behandler epost i ferien

Hver sommer publiseres det en mengde velmente innlegg om hvordan man skal ta fri fra jobb-eposten i ferien.

Det som er felles for alle er at de hevder det er en forventning fra arbeidsgiver at man følger med på eposten i ferien. Min erfaring er at det er en myte. Akkurat som mange hevder at de forventes å lese epost utover vanlig arbeidstid. Som leder i Microsoft gjennom 18 år, blant annet i HR-roller, kjenner jeg meg ikke igjen i dette. Tvert i mot. Ledere er ofte svært tydelige på at de ikke forventer at du leser epost i ferien. Likevel er det vanskelig nekte noen å gjøre det om de ønsker det selv. Det kan være flere årsaker til å ønske å behandle epost også i ferien.

Tre årsaker til at jeg ofte behandler epost i ferien

  1. Jeg er veldig engasjert i jobben min og vil følge med selv om jeg ikke er på jobb. Jeg melder meg jo ikke ut av verden i ferien. Jeg leser jo aviser og følger med på nyheter selv om det er ferie.
  2. Jeg orker ikke tanken på å komme tilbake til en postboks med hundrevis av epost der jeg må bruke en uke på komme meg ajour. Det er jo ikke slik av andre gjør jobben min mens jeg er borte.
  3. Det gir meg sjelefred og gjør det lettere å slappe av når jeg vet at det ikke ligger noen “bomber” og venter på meg i Innboksen. Jeg kan slette epost som ikke er viktig og markere andre for oppfølging etter ferien.

Ikke alle har en ferievikar

Mange som arbeider med kunder og andre relasjoner kan ikke bare ignorere, eller slette eposten som kommer i ferien. I mange jobber i dag blir man ikke målt på å være til stede på jobben, men for å oppnå noen mål og produsere et resultat. Det kan gi høy fleksibilitet i hvor, og når man jobber, men krever også at man tar ansvar for egen arbeidsdag og for sin fritid. For noen er det viktig å koble helt ut. For andre fungerer det bedre å bruke noen minutter på morgenen for å slette og prioritere epost. Det gir følelse av kontroll og gjør det lettere å ha ferie resten av dagen.

Hvorfor svarer mange i undersøkelser at sjefen forventer at man følger med på epost i ferien?

Spør noen om hvorfor de behandler epost i ferien kan det godt hende de svarer at det er en forventning fra andre. Det er kanskje enklere enn å innrømme ar det er for egen del man gjør det. Det kan godt hende vi vet vi ikke trenger det, men gjør det likevel. Vi vil ikke gå glipp av noe. Vi leser aviser og følger med på sosiale media. Dersom du er OK med det synes jeg ikke du skal ha dårlig samvittighet for å følge med på eposten også.
bjornhopland
Skrevet av Bjørn Hopland (daglig leder, Smart Endring AS) Bjørn er gjesteblogger her på KontorTek.no, samt samarbeidspartner ifm kurs og opplæring innen Microsoft Office365, Skype for Business og Teams.